מחלות כרוניות הן מחלות אשר משפיעות על החולים למשך כל החיים, ומונעות מהם שגרת חיים תקינה ואיכות חיים סבירה. מחלות כרוניות יכולות לערב את כל מערכות הגוף, והנפוצות שבהן הן מחלות לב, מחלות בדרכי הנשימה, מחלות מערכת העצבים ומחלות פרקים. בזכות תרגול נכון אשר מושג על ידי טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים ניתן לשפר באופן משמעותי את התפקוד הגופני, להתגבר על מחלת הרקע וכך לשפר את איכות החיים. ולכן, חולים במחלות כרוניות פונים לטיפולי פיזיותרפיה, ובמידה והם מתמידים בהם, נהנים משיפור עצום במצבם.
מחלות לב
מחלות לב הן מחלות נפוצות ביותר, ואנשים רבים באוכלוסיה סובלים ממחלות לב מסוגים שונים כמו מחלת לב איסכמית, אי ספיקת לב, הפרעת קצב, התקפי לב וכו'. אחת הדרכים הטובות לחזור לשגרה לאחר פגיעה לבבית הוא שיקום לב – פעילות גופנית הדרגתית ומותאמת אשר מסייעת למטופלים לחזור לפעילות גופנית למרות מצבם הלבבי. בדרך כלל, פונים לשיקום לב אנשים עם תפקוד לבבי ירוד ביותר, ומטרת השיקום היא לשפר את פעילות הלב שלהם על מנת לאפשר להם חיי יום יום קלים יותר. בנוסף, במידה והאירוע הלבבי תקף אנשים פעילים גופנית, השיקום הלבבי מחזיר אותם לכושר באופן הדרגתי, ומשפר את הביטחון העצמי שלהם לגבי יכולתם הגופנית.
בשל תוחלת החיים הגבוהה הצפויה כיום לחולי לב, שיקום הלב חיוני על מנת לאפשר להם איכות חיים סבירה לאחר כל אירוע לבבי, צנתור, או ניתוח, כך שיוכלו לקיים שגרת חיים תקינה ועצמאית.
מחלות ריאה
מחלות ריאה כרוניות יכולות לפגוע באופן משמעותי בחיי היום יום, ומונעות מהסובלים מהן לקיים אורח חיים עצמאי, קל ותקין. אנשים עם מחלות ריאה קשות כמו COPD, ציסטיק פיברוזיס וכל מחלת ריאה כרונית אחרת סובלים מאוד מקשיי נשימה, עודף ליחה, קוצר נשימה במאמצים קלים ותסמינים נוספים. אחת הדרכים להתגבר על הקושי ולהקל על התסמינים השונים היא פיזיותרפיה נשימתית, אשר כוללת ביצוע תרגילי נשימה שונים וביצוע פעולות לניקוז הליחה מהריאות. פיזיותרפיה יום יומית מאפשרת לחולי הריאות לנקות את דרכי האוויר מליחה ולהקל על נשימתם ועל כן חיונית לתפקוד התקין שלהם. אצל חלק מהחולים, הפיזיותרפיה הנשימתית יכולה להתבצע בבית באופן עצמאי או על ידי בן הזוג, אך אצל חולים אחרים (בדרך כלל החולים הקשים יותר) נדרש מהם להגיע מספר פעמים בשבוע למכון פיזיותרפיה על מנת לעבור את הטיפולים הללו.
מחלות פרקים
אנשים רבים סובלים ממחלות פרקים כרוניות, הכוללות אוסטאוארתריטיס (שחיקת סחוס), דלקת פרקים ראומטית, ומחלות מפרקים אחרות. אנשים הסובלים ממחלות פרקים מתקשים מאוד בתנועה וסובלים מכאב רב, ועל כן נדרשים מהם טיפולי פיזיותרפיה כרוניים לאורך שנים רבות. בטיפולים אלה מבצעים טכניקות שונות להקלה על הכאב ולצמצום התגובה הדלקתית, תרגילי מתיחה לשיפור טווח התנועה, תרגילי קואורדינציה, תרגילים לשיפור היציבה וכו'. חלק גדול מהמטופלים לומד את התרגילים השונים ומבצע אותם באופן עצמאי בבית, וכך מקל על כאבי הפרקים ומשיג שיפור באיכות החיים.
בנוסף, אנשים אשר מועדים למחלות פרקים כמו ספורטאים או אנשים עם מחלות פרקים במשפחה יכולים להתחיל בטיפול הפיזיותרפי עוד לפני הופעת התסמינים של מחלת הפרקים על מנת למנוע את הפגיעה במפרקים או לפחות לדחות אותה.
שיקום לאחר אירוע מוחי
שבץ מוחי הוא אחת המחלות הקשות ביותר, אשר משאירה נכות קשה לאורך תקופה ארוכה. חולים רבים אחרי שבץ מוחי סובלים מחולשת צד אחד של הגוף, ובשל כך לא מצליחים לתפקד כמו שצריך. שיקום לאחר שבץ מוחי מתמקד בחיזוק השרירים ושיפור יכולת התנועה, וחולים רבים מחזירים לעצמם יכולת תפקודית כלשהי בזכות הטיפולים הללו.
ראו גם: