פיזיותרפיה במצב של COPD

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

פיזיותרפיה לסובלים מ-COPD
פיזיותרפיה לסובלים מ-COPD

COPD או מחלת ריאות חסימתית כרונית (chronic obstructive pulmonary disease) היא מחלה של הריאות שנגרמת ברוב המקרים בעקבות עישון כבד, חשיפה מוגברת לזיהום אוויר וחשיפה מוגברת לעשן. מדובר על מונח כללי שמתייחס למחלות שונות כמו למשל נפחת או ברונכיטיס.

מדי שנה ברחבי העולם מתים כתוצאה מהמחלה שלושה מיליון בני אדם. בשנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים שהראו כי התמותה מהמחלה הולכת ונהיית חמורה יותר כשבישראל מדי שנה נפטרים בממוצע 3000 בני אדם מ- COPD.

כיום ידוע שמעשן אחד מכל חמישה שגילם מעל ארבעים וחמש שנה עלול ללקות במחלה. המחלה פוגעת יותר בגברים מאשר נשים אך ככל שחולפות השנים שכיחות החולות במחלה רק הולכת ועולה.

המחלה מתאפיינת בתסמינים שמזכירים את מחלת הקצרת (אסטמה) הכוללים קוצר נשימה בזמן מאמץ, שיעול חזק שמלווה בכיח, לחץ בחזה, קשיים בזמן הנשימה וצפצופים בנשימה.

יש לציין שבניגוד למחלת האסטמה שבה הטיפולים מאפשרים לחולים לחיות חיים תקינים ברוב המקרים, הרי שבמחלת ריאות חסימתית כרונית הנזק שנגרם למערכת הנשימה הינו בלתי הפיך.

לפיכך ישנה חשיבות עליונה לאבחן את המחלה בשלבים המוקדמים שלה על מנת למנוע את ההידרדרות במצבם של החולים ועל מנת לבצע שינויים באורח החיים שלהם שיש בכוחם לעצור את המחלה מלהחמיר.

נפחת

נפחת, אמפיזמה או מחלת הנשפן הוורוד היא הצורה הקלה יותר של COPD. למעשה בסוג זה של מחלת ריאות חסימתית כרונית במידה והחולה יבצע שינויים מסוימים באורח החיים שלו (כמו הפסקת העישון למשל), ישנו סיכוי מסוים להחלמה איטית. במחלה זו מתרחשת היצמדות של נאדיות הריאה וכיווץ שלהן כתוצאה מנזק והרס של חומר שנקרא סופרקטנט.

תפקידו של חומר זה שמקיף את הנאדיות בריאה הוא לשמור על נאדיות הריאה פתוחות. הרס של הסופרקטנט מוביל למניעה של הגישה של כלי דם לריאות. בעקבות כך החולים בנפחת סובלים מעור ורדרד שמהווה ביטוי של יצירת תאי דם אדומים בעודף כדי לסייע לשינוע החמצן לריאות, מחזה חביתי, קוצר נשימה, שיעול ועוד.

דלקת סמפונות כרונית

דלקת סמפונות כרונית או מחלת השמן הכחול היא הצורה החמורה והקשה יותר של מחלת ריאות חסימתית שבה אין אפשרות לשפר את המצב הרפואי. המחלה מתאפיינת בדלקת כרונית שפוגעת בשיער הסמפונות.

דלקת זו מובילה לכך שהמוקוס לא מתפנה מהסמפונות ובמקום זאת הוא מתקשה. הנוכחות של המוקוס גורמת לתופעות כמו קוצר נשימה, כיחלון ודום נשימה שמהווה את הגורם העיקרי למוות בקרב החולים בדלקת סמפונות כרונית. חולים אלו לרוב משתמשים בתרופות סטרואידיות כדי למנוע את היצירה של המוקוס.

כיצד מטפלים ב- COPD?

הטיפול ב- COPD מתחלק למספר תחומים להלן:

  • הפסקת העישון – השלב הראשון בכל המחלות החסימתיות של הריאות הוא הפסקה של העישון במטרה להביא להקלה בתסמינים ולהאטה בקצב ההחמרה של המחלה.
  • טיפול תרופתי – הטיפול התרופתי כולל שימוש במרחיבי סמפונות ובסטרואידים. כמו כן ישנם משאפים שמשלבים את שתי התרופות כמו למשל סימביקורט או סרטיד.
  • טיפול בחמצן – על מנת להפחית את קוצר הנשימה חלק מהחולים נעזרים בבלון חמצן באופן מלא או חלקי.
  • ניתוח – ניתוח להסרת רקמה מהריאה שמיועד להקטין את הריאה החולה מיועד בעיקר עבור חולי נפחת שסובלים מתסמינים חמורים במיוחד, שבהם התרופות לא הביאו לשיפור במצב הבריאותי או שסובלים מקשיים בנשימה במשך רוב שעות היממה.
  • השתלת ריאה – השתלת ריאה היא הליך כירורגי מורכב ביותר שמיועד עבור חולים שאף לא אחד מהטיפולים שהוזכרו לעיל סייע להם. לאחר ההשתלה המוצלחת רוב החולים מצליחים לחזור לשגרת חייהם התקינה.

פיזיותרפיה במצב של COPD

פיזיותרפיה נשימתית מותאמת אישית יכולה לסייע לאוכלוסיית החולים ב- COPD להתמודד עם הסימפטומים השונים ולהביא לשיפור ניכר ברמת התפקוד היומיומי ובאיכות החיים שלהם.

הפיזיותרפיה הנשימתית כוללת בדיקה של תפקוד הריאות, הערכה כללית של מערכת הנשימה, בדיקה של מידת התנועתיות של בית החזה, הערכת הכושר הגופני ועוד.

לאחר שלב ההערכה בונים עבור כל מטופל תכנית אישית בהתאם למצבו ובהתאם לצורך. התכנית כוללת לימוד של מיומנויות שונות שמיועדות להביא לשיפור ביכולת הפרשת החומרים שמצטברים בריאות, לשיפור במידת הגמישות של בית החזה, לחיזוק השרירים, לשיפור הכושר הגופני של החולים ועוד.

כמו כן הפיזיותרפיה הנשימתית מסייעת לחולים ללמוד דרכים חדשות לבצע פעילויות יומיומיות באופן כזה שיידרשו להוציא פחות אנרגיה בביצוען.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

תמונה של גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.