כאבי גב הם הפרעת שרירים ושלד הכוללת כאבי צוואר ופציעות מאמץ חוזרות ונשנות. כאבי גב מקשים על ניהול אורח חיים תקין, מפריעים לתפקוד היומי ובמקרים מסויימים משביתים את האדם כליל. פיזיותרפיה היא שיטה יעילה המשמשת את המטופלים הסובלים מכאבי גב. כאבי גב נובעים ממגוון רחב של סיבות, החל מהרמת חפצים כבדים, ביצוע תרגילים מסויימים, חוסר תנועה וטראומה. מתח, לחץ וחרדה עשויים להגביר את הכאבים. לעיתים רחוקות הכאבים נובעים מצבים בריאותיים חמורים ושימוש בתרופות.
אחת האופציות העומדות בפני מטופלים הסובלים מכאבי גב תחתון היא טיפול פיזותרפי למשך ארבעה שבועות. טיפול פיזותרפיה בקרב מטופלים אלה היא שיטה טיפולית ראשונית, בלתי פולשנית לפני ששוקלים טיפולים אגרסיביים המצריכים ניתוח. מטרת הפיזיותרפיה היא להקטין את כאבי הגב, לאפשר למטופל לשוב לתפקוד תקין ולהעניק למטופל תכנית הכוללת תרגילים אשר ימנעו הופעת כאבי גב בהמשך.
כיצד הפיזיותרפיה יכולה לסייע?
פנייה לפיזיותרפיסט עשויה לזרז את תהליך ההתאוששות, להקל על הכאבים ולמנוע את הופעתם בעתיד. המטפל תחילה ייבחן את חומרת המצב ואבחון האזורים הממוקדים אשר גורמים לכאב. פיזיותרפיה מציעה מגוון רחב של טיפולים כמו דיקור, טיפול ידני, תרגילי מתח, חום וזרמים חשמליים.
פיזיותרפיה לגב: צורות נפוצות של הטיפול
טיפול פסיבי הנעשה על ידי הפיזיותרפיסט כמו הצמדת גוף הפולט חום לגוף המטופל, שימוש בשקיות קרח וגירוי חשמלי. כריות חימום משמשות לחימום השרירים טרם ביצוע פעילות גופנית ומתיחות, שקיות הקרח מרגיעות את השרירים והרקמות הרכות. טיפול אקטיבי היא צורה נוספת של טיפול, המתמקדת בביצוע תרגילים ומתיחות. עבור מרבית המטופלים, זהו החלק העיקרי של מערך הטיפול בכאבי גב תחתון.
יתרונות הטיפול האקטיבי
יציבות הגב התחתון תלויה במידה רבה בבטן התומכת ושרירי הגב התחתון. שרירי הבטן מעניקים תחילה ייצוב ותמיכה באמצעות יכולתם ליצור לחץ בחלל הבטן, אשר מופעל על עמוד השדרה, ובכך לספק תמיכה קדמית עבור עמוד השדרה. שריר הגב התחתון מעניקים תמיכה בחלק האחורי של הגוף. באמצעות מבנה אנטומי זה, עמוד השדרה והדיסק בעמוד השדרה, מוקפים בשרירים. ככל שהשרירים חזקים יותר, פחות לחץ מופעל על עמוד השדרה והדיסק.
בחירת סוג טיפול מתאים
מרבית תכניות הטיפול אשר נועדו לטיפול בכאבי גב תחתון וכאב המקרין לאורך הרגל, מורכבות משילוב הסוגים הבאים:
- תרגילי מתיחה- מתיחת שרירים ופעילות גופנית תעזור לשמור על טווח תנועה תקין ומספקות הקלה עבור כאבי השרירים, משום שמטופלים רבים סובלים מניוון כתוצאה מחוסר תנועה (התכווצות שרירים כתוצאה מחוסר שימוש) או כתוצאה מהתכווצות בשל תנוחות מסוימות או גירוי עצבי. המטפל אחראי על תכנון תכנית תרגילי מתח המותאמת למטופל. ככלל, אנשים הסובלים מכאבי גב תחתון, צריכים להתמקד במתח שרירי הגב, שרירי הבטן, הירכיים והרגליים. המתיחות צריכות להיעשות באיטיות ובהדרגתיות.
- תרגילי ייצוב דינמיים- יישום שיטה זו כרוך בשימוש במגוון רחב של תרגילים הכוללים שימוש בכדורים, מכונות לאיזון וביצוע תרגילי ייצוב מיוחדים. מטרת השיטה היא לחזק את השרירים המשניים של עמוד השדרה ולעזור בתמיכת עמוד השדרה באמצעות טווחי תנועה שונים.
- תרגילי חיזוק- תרגילים ספציפיים לחיזוק שרירי הבטן וזוקפי הגב המחזקים את חגורת השרירים המקיפה את עמוד השדרה. תרגילים אלה כוללים חיזוק שרירי בטן כמו כפיפות בטן, תרגילים המחזקים את זוקפי הגב, בשכיבה, בישיבה ובעמידה. תרגיל נוסף בו המטופל עומד עם רגליים ישרות ומקפיד על רוחב כתפיים, ואוחז במקל לרוחב הכתפיים. המטופל מתכופף קדימה עם פנים מקבילות לרצפה, ולאחר מכן עולה בחזרה לעמידה ישרה. הפיזיותרפיסט מרכיב תכנית אימונים המתאימה למטופל, ולמצבו הבריאותי.
- שיטת מקנזי – שיטת אפקטיבית במיוחד לטיפול בכאבי גב.
מה הסיבות לכאבי גב?
לרוב, כדי להתחיל בטיפולי פיזיותרפיה לגב כדאי קודם כל לבצע איזשהי אבחנה למקור הכאב. את האבחנה יבצע לרוב פיזיותרפיסט או אורתופד. כאבי גב לרוב נחלקים לשתי קבוצות עיקריות. כאבי גב שהם ספציפיים וכאבי גב שאינם ספציפיים. כאבים ספציפיים הם כאלו שאנחנו יודעים למה לשייך אותם. לצערנו, רוב האנשים חווים כאבים שאינם ספציפיים אותם קשה לשייך למקור ספציפי ולכן הטיפול מורכב יותר. גם את רמת הכאב אפשר לסווג. ישנם כאבי גב אקוטיים, אלו כאבי גב הנמשכים עד כשישה שבועות. כאבי גם שהם סאב אקוטיים, אלו כאבים שנמשכים תקופה של עד שלושה חודשים, וכאבי גב כרוניים הנמשכים מעל לשלושה חודשים. במקרים שמדובר בכאבי גב לתקופות ארוכות, פעמים רבות נפנה לקבלת טיפולי פיזיותרפיה כדי להקל.
מה ההגורמים לכאבי גב?
כאבי גב יכולים להיגרם מגורמים שאינם ידועים או ממספר גורמים המוכרים לנו. ישנם מקרים יותר קיצוניים כמו שברים בחוליות, פריצות דיסק, שינויים שונים בעמוד השדרה, גידולים על עמוד השדרה, פגיעות בעצבים, כאבי גב בעקבות תאונה וכן הלאה. וישנם מקרים שמדובר בתנועה חדה ולא נכונה, נשיאת משקל קיצוני בין אם באופן חד פעמי ובין אם לאורך זמן, יציבה לא טובה לאורך שנים ולפעמים פשוט סגנון חיים הכולל ישיבה ארוכה, מעט פעילות גופנית, השמנה או מתח נפשי. אין ספק כי הסיכוי לכאבי גב אצל אנשים השומרים על אורח חיים בריא הכולל בין השאר תזונה נכונה המובילה למשקל גוף מאוזן, מבצעים פעילות גופנית על בסיס קבוע ומקפידים למתוח ולהזיז את הגוף קטן יותר, בהשוואה לכאלה שלא מקפידים על אורח חיים שכזה.
למי תתאים פיזיותרפיה לגב?
כפי שציינו כאבים בגב הם לרוב סימפטום לתופעה אחרת שהמטופל חווה. הכאב יכול לנבוע מפריצת דיסק, מבלט, מבשר בחוליה ועוד. אם אתם חווים כאבים כבר תקופה ארוכה, לעיתים, קשה לאתר את המקור לבעיה וכדי להקל על הכאבים והקושי פונים לתחום של פיזיותרפיה לגב. לכן, אם לא נמצאה הסיבה לכאבים שאתם חווים, יתכן מאד שהמענה שלכם יהיה בטיפולי פיזיותרפיה.
כיצד הרפואה המשלימה יכולה לתת מענה עבור אנשים שסובלים מבעיות וכאבים בגב?
הרפואה המשלימה, היא רפואה שונה מהרפואה הקלאסית והמודרנית שאנחנו מכירים כיום בעולם, בה אנשים רבים עושים כיום שימוש רב, לצד שיטות הרפואה הקלאסיות. הרפואה המשלימה, עשויה לתת מענה גם לאנשים שביצעו בעבר פיזיותרפיה לגב, ונתקלו בסיטואציות בהן פיזיותרפיה לגב לא עזרה לכאבים הרבים שהם מרגישים.
כיצד הרפואה המשלימה עובדת? וכיצד היא עשויה לסייע לאנשים שסובלים מבעיות בגב?
הרפואה המשלימה היא רפואה שמאמינה כי יש קשר ישיר בין המצב הרגשי שבו אנחנו נמצאים בו, לבין מחלות ותסמינים רפואיים פיזיים שאנחנו חווים. הרפואה המשלימה, מאמינה כי קיום של רגשות שונים לדוגמת – חרדה, לחץ, סטרס נפשי, דכאון, וכיוצא בזאת – עשויים להיות סיבות מובילות להופעה של מחלות, כאבים כרוניים, או תסמינים רפואיים שונים. כך למעשה, הרפואה המשלימה מעמידה טיפולים רפואיים שעובדים על הנפש, ועל המצוקות הנפשיות שאנחנו מרגישים. כך למעשה, אדם שעבר פיזיותרפיה לגב, וטיפולים אלה לא עזרו לו, יכול לנסות את השיטות השונות שהרפואה המשלימה מציעה לו.
מה הן הטיפולים השונים המוצעים על ידי הרפואה המשלימה
כפי שציינו בשורות הקודמות, הטיפולים הרפואיים שנמצאים תחת הרפואה המשלימה הם טיפולים רפואיים שעובדים בעיקר על המצב הנפשי, הרוגע, וכיוצא בזאת. מבין הטיפולים הנפוצים ביותר ברפואה המשלימה, נוכל למצוא טיפולים שונים כמו – דיקור סיני, טיפול צמחי מרפא, טיפולים הומאופתיים, וכיוצא בזאת.
רפואה משלימה לטיפול בכאבי גב – האם מדובר על תחליף לרפואה המודרנית
לא. מה שמומלץ בדרך כלל זה לשלב בין הרפואה המשלימה והטיפולים שלה, לבין השיטות הקלאסיות אשר מוצעות לנו על ידי הרופאים, והפיזיותרפיסטים השונים שמטפלים בנו. אנשים שחוו הצלחות בעקבות הרפואה המשלימה, מתארים הצלחה של הרפואה המשלימה לצד הטיפולים הקלאסיים.
טיפים שיעזרו לכם להפחית ואף למנוע כאבי גב
שלבו פילטיס מכשירים או יוגה אלו מסייעים בחיזוק שרירי הליבה ובכך מחזקים את הבטן, זוקפי הגב וכל השרירים שמסביב
המעיטו בישיבה ואם אין ברירה, שלבו מתיחות אחת לחצי שעה
בחרו מזרן אורטופדי איכותי
שלבו פעילות אירובית בריאה לגב כמו שחיה או הליכה
אולי יעניין אותך גם: