פריקת כתף היא פציעה שכיחה יחסית אשר יכולה להופיע בכל הגילאים ומטופלת בצורה לא רעה בפיזיותרפיה. טיפולי הפיזיותרפיה לאחר פריקת כתף חשובה על מנת להקל על הכאב, לשפר את טווח התנועה ולחזק את השרירים והרצועות במטרה למנוע פריקה נוספת. אי לכך, פיזיותרפיה היא חיונית לאנשים אשר סובלים מפריקת כתף, ובעיקר לכאלה הסובלים מאירועים חוזרים של פריקת כתף, אשר משפיעים מאוד על איכות החיים.
למי מתאימה פיזיותרפיה לאחר פריקת כתף?
פיזיותרפיה לאחר פריקת כתף מתבצעת רק לאחר שהכתף הוחזרה למקומה וקובעה כפי הצורך. במילים אחרות, פיזיותרפיה לעולם אינה השלב הראשון בטיפול בפריקת כתף, אלא מתבצעת רק אחרי שמטפלים באירוע הפריקה האקוטי על ידי החזרת הכתף למקומה באופן ידני או בניתוח במידת הצורך. בנוסף, חשוב מאוד לאבחן את הסיבה לפריקת הכתף, שיכולה להיות קרע ברצועות, שבר, הפרעות בתפקוד המפרק וכו'. במקרים אלו מטפלים קודם בסיבה לפריקה ולאחר מכן פונים לטיפולי פיזיותרפיה ייעודיים.
אי לכך, טיפולי הפיזיותרפיה מומלצים למטופלים לאחר שקיבלו טיפול ראשוני והכתף הוחזרה למקומה. ללא החזרת הכתף למקום האנטומי הנכון, טיפולי הפיזיותרפיה לא יעזרו ואפילו יפריעו.
מה עושים בטיפולי פיזיותרפיה לפריקת כתף?
טיפולי פיזיותרפיה לאחר פריקת כתף מטפלים במספר הפרעות אשר נגרמות כתוצאה מפריקת הכתף:
- הקלה על הכאב – כמעט בכל טיפולי הפיזיותרפיה שמים דגש על הקלה על הכאב, ועושים זאת באמצעות קומפרסים חמים וקרים, טיפולי אולטרסאונד, שינויי תנוחה ודרכים נוספות אשר מסייעות להקל על הכאב הרב. בחלק מהמקרים אף נותנים למטופלים תרגילי מתיחה שונים אשר אמורים להקל על הכאב המשמעותי ולאפשר שימוש סביר ביד.
- שיפור טווח התנועה – לאחר פריקת כתף, טווח התנועה יורד בצורה משמעותית, דבר אשר מגביל מאוד את המטופלים. בעזרת טיפולי פיזיותרפיה ניתן לשפר את טווח התנועה על ידי סדרת תרגילים הכוללים תרגילי מתיחות ותרגילים לחיזוק הרצועות. בטיפולי הפיזיותרפיה שמים דגש על לא למתוח "יותר מדי", במטרה לא לגרום נזק לרצועות הכתף, ועל כן חשוב מאוד להתמיד בהם. לאחר מספר מפגשים, רוב המטופלים מתחילים לעבוד על התרגילים השונים בבית באופן עצמאי, ומגיעים למפגשים עם הפיזיותרפיסטים רק לשם מעקב.
- חיזוק השרירים – תחום נוסף אשר נפגע לאחר פריקת כתף הוא כוח השרירים, ובשל חוסר השימוש ביד ובכתף לאחר הפריקה נוצרת חולשה ביד. ולכן, אחד התפקידים החשובים ביותר בטיפולי הפיזיותרפיה הוא חיזוק שרירי היד, במטרה להחזיר לה כוח סביר אשר יאפשר למטופלים תפקוד תקין לאחר מכן.
- שיפור היציבה – אחת המטרות הכלליות של טיפולי פיזיותרפיה הוא שיפור היציבה כך שתהיה נכונה ובריאה יותר, וגם אצל מטופלים עם פריקת כתף שמים דגש רב על היציבה הנכונה. יציבה נכונה וטובה יכולה להוריד עומס ממפרק הכתף הפגוע, וכך למנוע אירועי פריקה נוספים. עבודה על היציבה ועל השמירה על הכתף במהלך פעילויות היום יום חשובה במיוחד לאנשים עם פריקות חוזרות, או לכאלה אשר נמצאים בסיכון לפריקה חוזרת מסיבות שונות.
חשיבות הפיזיותרפיה בפריקת כתף
מכיוון שפריקת כתף היא מצב שנוטה לחזור על עצמו, קיימת חשיבות אדירה לטיפולי הפיזיותרפיה אשר מחזקים את השרירים והרצועות ומונעים את חזרת הפריקה. בזכות הקפדה על תרגילי פיזיותרפיה ניתן להפחית בצורה משמעותית את חזרת אירועי פריקת הכתף, ועל כן כמעט כל אדם אשר סבל מפריקת כתף מופנה לטיפולי פיזיותרפיה במטרה לסייע לו בהמשך הדרך. מלבד זאת, הפיזיותרפיה מסייעת גם בטווח הקצר להקלה על הכאב ולחזרה מהירה לשגרה, ועל כן חיונית לכל אחד.
קצת על המנגנון של מפרק הכתף
מפרק הכתף מחבר בין הזרוע לשכמה. יש לו מבנה כדורי ומורכב שתפקידו לאפשר טווח תנועה גדול. ולכן לעיתים מתרחשת פריקה דווקא באיזור זה של הגוף. כאשר מתרחשת פריקה של הכתף הכוונה היא שאחד החלקים זז מהמקום מעבר לטווח התנועה הרגיל ושינה את היחס בינו לבין החלק השני.
כאשר נאמר לכם שמדובר בפריקת כתף מלאה הכוונה שהמפרק יצא ממקומו וכתוצאה מכך גם כל מערכת הגידים והרצועות התומכות משתבשת. תפקיד הרצועות והגידים הוא לשמור על מפרק הכתף מכל הכיוונים. כאשר אלה נחלשים או חלילה נקרעים, קיים סיכון לפריקות חוזרות.
לכן כאמור, בטיפול פיזיותרפיה לפריקת כתף, מתמקדים מאוד בחיזוק השרירים מסביב למפרק. זאת על מנת להחזיק את כל המבנה יציב יותר דרך הכח השרירי.
למה ומתי מתרחשת פריקת כתף?
ברוב המוחלט של פריקות הכתף מדובר על נזק שנגרם לחלק מהרצועות, הגידים או הסחוס. יתכן גם שמדובר בגמישות יתר או בחוסר יציבות של המפרק לאור פריקות קודמות.
הזוית המאתגרת ביותר עבור המפרק הכתף היא הנפה של הזרוע הצידה ולמעלה בזוית ישרה. אם יופעל לחץ על הזרוע במנח זה בגלל מכה או חבלה, אנחנו עלולים לחוות פריקה של הכתף. לכן פריקת כתף נפוצה בענפי ספורט שונים או בנפילה.
מה מרגישים כשפורקים את הכתף?
לרוב יורגש כאב חריף מאוד מלווה בנפיחות וקושי להזיז את הזרוע. ניתן גם "לראות" את המפרק הפרוק. הכתף תיראה מעוותת. בכל אופן, אם אתם חושדים או אפילו אולי בטוחים כי פרקתם את הכתף, לפני שאתם בוחרים פיזיותרפיסט כזה או אחר, מומלץ מאוד לפנות אל אורטופד מקצועי שיסביר לכם מה יש לעשות לאחר החזרה של הכתף למקום.
לסיכום, פריקת כתף היא ארוע כואב מאוד שעלול לחזור על עצמו בסבירות גבוהה. חשוב להקפיד על פיזיותרפיה לאחר פריקת הכתף, גם כדי לשפר את טווח התנועה אך גם, או בעיקר, כדי לחזק את השרירים מסביב למרפק כדי לאפשר יציבות גדולה יותר בעתיד.