פיזיותרפיה לאחר ניתוח / קרע רצועה צולבת בברך

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

ניתוח או קרע ברצועהניתוחים לאחר קרע ברצועה הצולבת הינם ניתוחים אשר נעשים במיוחד לספורטאים לאחר אימונים רבים בכדורסל, כדורגל, כדורעף ועוד. הרצועה הצולבת אשר מקשרת בין עצמות השוק לירך חשובה ומשמעותית לשם מתן יציבות למפרק הברך. הקרע מתרחש כאשר נעשית תנועה לא טובה של הרגל, והברך מתכופפת בעוד השוק מסתובבת. הפיזיותרפיה יכולה להתחיל עוד לפני הניתוח, ואז היא נקראת פיזיותרפיה משמרת. לפני הניתוח, מטרת הטיפול תהיה להפחית מהכאב והנפיחות ולשמור על תנועת הברך. כמו כן, הפיזיותרפיה תנסה לאמן את הרגל, כך ששרירי הירך לא ידלדלו עקב חוסר תנועה.

לאחר הניתוח, הפיזיותרפיה תהיה משקמת בעיקרה, והאימונים יוכלו להתחיל מיד לאחריו. למרות הכאב, הנפיחות והמגבלה התנועתית של הברך האופייניים לתקופה שלאחר הניתוח, הטיפול הפיזיותרפי יותאם למטופל באופן ספציפי, על פי מצבו והספורט אליו הוא משתייך. בדרך כלל אורך הטיפול פרק זמן ארוך, עד כשמונה חודשים, כאשר הפחד הוא מפני קריעה חוזרת וניתוח חוזר. רק לאחר כשנתיים, יחזור המטופל למצב בו היה לפני הניתוח, בו הברך תהיה במצב האופטימלי שלה.

למי מיועדת הפיזיותרפיה השיקומית לאחר ניתוח?

בדרך כלל קרע ברצועה הצולבת בברך קורה לספורטאים מקצועניים או חובבים, במיוחד בענף הכדורגל. היא מתרחשת מכיוון שפועלים על הברך כוחות גדולים, אשר לפעמים הינם מנוגדים זה לזה. המטופל יידרש לבחור בין שתי אופציות טיפוליות, במקרה זה. האחת גורסת כי פיזיותרפיה לפני הניתוח ולאחריו היא זו אשר תיתן את התוצאות הטובות ביותר, ואילו השנייה גורסת כי פיזיותרפיה שיקומית ללא ניתוח היא זו אשר תוכל לתת תוצאות טובות. בדרך כלל התוצאות הינן טובות בשתי הדרכים, אך הבחירה ביניהם נעשית על פי חומרת המקרה.

הפיזיותרפיה השיקומית יכולה להיעשות מיד לאחר הניתוח, במחלקה השיקומית בבית החולים. אורכה הינו מתיש, פעמים רבות, וההתקדמות נראית איטית. עם זאת, חייב המטופל לגייס את כל המוטיבציה הנמצאת בו, ולנסות להרים עצמו ממיטת חוליו ולנסות להחזיר את התפקוד לרגל הפגועה. ככל שימהר המטופל להתאמן וככל שיהיה עיקבי בסדרת אימוניו, כך הוא יוכל לחזור לכושר ולספורט האהוב עליו מהר יותר. בכדי לשמר את תוצאות הניתוח המוצלחות, יש להתחיל מוקדם ככל האפשר את הטיפול ולהתמיד בו.

מהלך הטיפול

מהלך הטיפול הפיזיותרפי עלול להימשך מספר חודשים, עד כשמונה חודשים, והוא מבוסס על פרוטוקול טיפולי, אשר לוקח בחשבון את העומסים המותרים שיש להפעיל על הברך ואת קצב ההחלמה הטבעי של הגוף. הטיפול הינו הדרגתי מבחינת מאמץ וקושי. החודש הראשון יוקדש לפעולות יומיומיות כמו הליכה, עלייה במדרגות, הגדלת טווחי התנועה ועוד. לאחר מכן, המאמץ יילך ויגדל, כאשר יופעל עומס נוסף על הברך והירך, והמטופל יידרש להפעיל שליטה בתנועות הבירכיות. לאחר מכן, יוכל המטופל לחזור להתאמן ולהיות בכושר באופן הדרגתי, כולל ניתורים, ריצה, כפיפה ועוד.

תדירות הטיפול המומלץ הוא כשלוש פעמים בשבוע. לפעמים, ישנם מטופלים אשר מעוניינים בטיפולים נמרצים ותדירים יותר, אולם מחקרים הוכיחו כי הם אינם מועילים לתהליך הריפוי ואף עלולים לסכן את המטופל בקריעה חוזרת. סיכון זה הינו נדיר, אולם במקרה של צורך בניתוח חוזר, שיעור הסיבוכים הינו גדול יותר כמו גם החזרה לשיגרה איטית הרבה יותר. לכן, יש להקפיד על ההוראות ולנסות לתת לגוף לרפא את עצמו. את כל הטיפולים ילווה פיזיותרפיסט מומחה, אשר יוכל לייעץ, לתמוך וללמד בעיתות משבר ושיגרה. בחירת פיזיותרפיסט עימו ישנה שפה וקשר משותפים, הינו חלק מהפתרון המומלץ.

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

תמונה של גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.