פיזיותרפיה ACL

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

ACLקרע ברצועה הצולבת הקדמית, אשר ידועה גם בשם (ACL (anterior cruciate ligament הוא פציעת ספורט נפוצה אשר בדרך כלל מסתיימת בניתוח ושיקום ארוך. מדובר בפציעה שכיחה אצל שחקני כדורסל ובענפי ספורט נוספים אשר כוללים תנועה חדה של הרגליים, וספורטאים רבים סיימו את הקריירות שלהם בשל הקרע ברצועה. הרצועה הצולבת הקדמית נמצאת בברך ומחברת בין עצם הירך לבין עצם השוק, ותפקידה העיקרי הוא למנוע תזוזה קדימה של עצם השוק.

מדובר בפציעה קשה יחסית, ולאחר הניתוח תהליך השיקום הוא ארוך ותובעני, וכולל בעיקר טיפולי פיזיותרפיה רבים. לתהליך השיקום חשיבות גדולה מאוד, ושיקום טוב על ידי טיפול פיזיותרפי יעיל יכול להחזיר את המצב לקדמותו ולאפשר למטופלים לחזור לשגרת הפעילות הגופנית לה הם רגילים.

 מטרת הפיזיותרפיה לאחר קרע ACL

לאחר ניתוח תיקון קרע ב-ACL, מצפים למטופלים מספר חודשים של טיפול פיזיותרפי אינטנסיבי, אשר מטרותיו העיקריות הן:

  • הפחתת הנפיחות לאחר הניתוח והקלה על הכאב – בימים הראשונים שלאחר הניתוח מופיעה נפיחות רבה ועלול להתחיל תהליך דלקתי באזור, ולכן משתמשים בטכניקות שונות על מנת להקל על הנפיחות, להפחית את הכאב ולשפר את מצבם של המטופלים. חשוב להדגיש שכל עוד כואב והמפרק נפוח קשה מאוד לבצע את תרגילי השיקום השונים הנדרשים על מנת להחזיר את הברך למצב תקין, ולכן קיימת חשיבות גדולה לשליטה על הכאב ולהפחתת התהליך הדלקתי.
  • שיפור טווח התנועה – לאחר מספר ימים במהלכם הכאב פוחת, מתחילים בסדרת תרגילים לשיפור טווח התנועה של מפרק הברך. חשוב להבין שבמידה והמפרק לא יחזור לפעילות באופן מהיר, הוא עלול לאבד את טווח התנועה שלו בצורה שלא תאפשר לחזור לפעילות גופנית סבירה. ולכן, תוך מספר ימים מתחילים בתרגילים לשיקום טווח התנועה של המפרק במטרה לחזור לטווח תנועה מלא תוך זמן קצר.
  • חיזוק שרירים – לשרירים התומכים במפרק הברך תפקיד חשוב ביותר בייצוב המפרק, ועל כן מבצעים כחלק מתהליך השיקום מספר תרגילים במטרה לחזק אותם. בשלב ראשון, מחזקים בעיקר את השרירים הקרובים למפרק כמו שריר הארבע ראשי (הירך הקדמית) אשר מייצב את הברך ומאפשר למטופלים לחזור להליכה ובשלב מאוחר יותר עובדים גם על חיזוק שאר שרירי הרגליים במטרה לספק חוזק וביטחון למטופלים.
  • שיפור הפרופריוספציה – תחושת פרופריוספציה קשורה לשיווי המשקל ותחושת המיקום של המפרק, ולשיפור שלה תפקיד חשוב בתהליך השיקום. ללא אימון של תחושת הפרופריוספציה, הגוף יכול לעשות תנועה לא נכונה ולגרום לנזק, ועל כן חשוב להחזיר למפרק את היכולת הזו על ידי אימון מתאים.
  • חזרה הדרגתית לפעילות גופנית – לאחר כ-3 חודשים, חוזרים באופן הדרגתי לפעילות גופנית מתונה בהנחיית הפיזיותרפיסטים. בשלב ראשון, מתבצעת החזרה לפעילות על מכשיר ריצה ותוך כדי פיקוח של פיזיותרפיסט, ובשלב מתקדם יותר (לאחר 6 חודשים) יכולים המטופלים לחזור להתאמן לבד בצורה הדרגתית.

 ביצוע תרגילים ושימוש במכשירים שונים

עיקר טיפולי הפיזיותרפיה במקרים של שיקום קרע ב-ACL מתמקד בביצוע תרגילים שונים. מדובר בעיקר בסדרת תרגילים מורכבת הכוללת תרגילי חיזוק שונים לשרירי הרגליים הכוללת בין היתר הרמת רגל ישרה, יישור וכיפוף הברך בעזרת כדור, הרמות אגן, סקוואטים וכו'. בנוסף, מבצעים תרגילי גמישות שונים הכוללים מתיחת ירך, כיפוף רגל, פשיטת רגל וכו' תוך שימוש בעזרים כמו רצועות. כאשר מתרגלים את תחושת הפרופריוספציה, משתמשים בעזרים נוספים כמו משטחים בלתי יציבים (עליהם עומדים עם רגל אחת), טרמפולינה ומכשירים נוספים המסייעים לתהליך השיקום.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

תסמונת ברך הרץ או תסמונת הכאב הפטלופמורלי שחובבי ריצה חייבים להכיר

צרו איתנו קשר

אנחנו פה בשבילכם

תמונה של גלית ברגר
גלית ברגר

פזיותרפיסטית מוסמכת (B.P.T) אשר עיקר המומחיות עוסקת בפגיעות בשרירים ובשלד, פגיעות ספורט וליקויי יציבה שאינה נכונה.

גלית ברנר, פיזיותרפיסטית מוסמכת ומאמנת כושר אישית, בוגרת בית ספר לפיזיותרפיה (B.P.T) – פקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר ראשון בחינוך גופני וספורט.

מוסמכת כמאמנת כושר אישית ומוסמכת מטעם מכון וינגייט.