המרפק הינו מפרק הבנוי משלושה חלקים שונים שכל אחד מהם הוא מפרק בפני עצמו. שניים מהם מאפשרים את תנועות הכיפוף והיישור והשלישי את התנועות הסיבוביות. כאבים במרפקים הינם תופעה נפוצה שנובעים כתוצאה מפציעות או אפילו סתם כתוצאה מעומס יתר. בשל כך, במקרים רבים מתפתחת במקום דלקת הגורמת לכאבים.
מאחר והמרפק משמש את האדם כמעט בכל תנועה של זרועותיו נוצרות בו בעיות הנגרמות כתוצאה משימוש יתר. שכיחות הפגיעות בשרירים ובגידים במקום היא גבוהה וכן רגישות העצבים העוברים בו.
פגיעות ובעיות במרפק
קיימות סיבות רבות הגורמות לכאבים ובעיות במרפק, להלן חלק מהן:
- מרפק טניס – מדובר בדלקת כרונית ממנה סובלים לא רק שחקני טניס, אלא כל מי שעיסוקו דורש ממנו שימוש יתר במרפק כגון, שיפוצניקים, חשמלאים, צבעים וכדומה. לעולם הרפואה המערבי ידועים שניים עשר סוגים של מרפק טניס. סממניו: כאב במקום המחמיר בעת מתיחת כף היד ובאחיזת חפצים.
- מרפק גולף – בעיה זהה למרפק טניס אולם נוצרת בחלק אחר של המרפק. גם תופעה זאת נגרמת עקב שימוש תכוף באבר זה. מאפייניה הם כאבים מקומיים בעת כיפוף כף היד ואחיזת חפצים.
- דלקת בגיד התלת ראשי – נובעת מעומס רב הנוצר על הגיד המשמש את השריר התלת ראשי בנקודת החיבור שלו. יכולה להיווצר כתוצאה ממאמץ גדול מאוד באופן חד פעמי או חוזר ונשנה. באה לידי ביטוי בכאב המחמיר כאשר קיימת התנגדות ליישור האמה.
- דלקת בגיד בדו ראשי – נגרמת כתוצאה מעומס חד פעמי או חוזר ונשנה על הגיד של השריר הדו ראשי. מאפייניה הם כאבים מקומיים בעת כיפוף האמה.
- דלקת מפרקים – מחלה ראומטית המתבטאת בשחיקת הסחוס ופגיעה בתפקוד הכללי של המרפק.
- אולקרנון בורסיטיס – דלקת ברקמה הממוקמת בחלקו התחתון של המרפק. נגרמת כתוצאה מחבלה או השענות ממושכת ורבת פעמים על משטח קשה. מאופיינת בכאב מקומי חד.
- דלקת בעצבים – לחץ על העצבים העוברים במרפק יגרום לדלקת שתתבטא בשינויים בתפקודו והקרנה לעבר האצבע הקטנה בכף היד ובזו הסמוכה. לעיתים, כאשר הדלקת תפגע בעצב אחר, תיתכנה תופעות זהות לאלו של מרפק טניס. דלקת זו נגרמת בדרך כלל עקב חבלה.
הטיפול בפיזיותרפיה
בעיות ופגיעות במרפק גורמות לתופעה הנקראת 'קשיון'. מאחר ומדובר במפרק הנע על ציר ומבצע תנועות יישור וכיפוף וכן תנועות סיבוביות, כאשר ייפגע אבר זה בנוסף לכאבים תיפגע יכולת התנועה התקינה של הזרוע.
מטרת הטיפול הפיזיותרפי בבעיות מרפקים היא להפסיק את הכאב ממנו סובל המטופל וכן להביא לידי כך שתנועות המרפק יחזרו להיות תקינות. כלומר שיכולת הכיפוף והיישור וכן היכולת לביצוע תנועה סיבובית, לא תוגבלנה והמטופל יוכל לבצע אותן בשלמות. גם כאשר קיימת דלקת הטיפול בפיזיותרפיה מסייע בהחלמה.
סוג הטיפול ומאפייניו משתנים בהתאם לבעיה. רצוי שיבצע אותו פיזיותרפיסט המתמחה בכך. הוא יכלול, בדרך כלל, מתיחות פאסיביות, עיסוי לרקמות רכות, תרגילים לחיזוק שרירים, מתיחה אקטיבית עדינה ועוד.
אורך הטיפול הינו פונקציה נוספת המאפיינת כל מקרה לגופו. לעיתים, ביחד עם הטיפול הפיזיותרפי יינתנו תרופות אנטי דלקתיות וכן משככי כאבים. במקרים מסוימים ימליץ המטפל להתהלך עם רצועה התומכת במרפק ומסייעת בהקלה על העומס ובהרגעת הכאב.
כאמור, טיפולי הפיזיותרפיה עוזרים לפתור בעיות של דלקות ואף להעלימן לחלוטין. במהלך הטיפולים ועד למצב של החלמה מוחלטת, מומלצת מנוחה של הזרוע והשתדלות להימנע מתנועות הגורמות לכאב. לאחר מכן ימליץ המטפל על ביצוע תרגילים שונים בכל יום במטרה למנוע את הישנות הבעיה.