פיזיותרפיה מוכרת לרבים בעיקר כחלק מתהליך טיפולי סביב מניעה ושיקום בכל מה שקשור למערכת התנועה והשלד כמו למשל שיקום לאחר שבירת רגל או לאחר תאונה וכדומה. הפיזיותרפיה החלה להתפתח כמקצוע בפני עצמו בסוף המאה ה- 19 בקרב אחיות אשר סייעו למטופלים הסובלים מבעיות אורתופדיות ונוירולוגיות בתהליך שיקומי על ידי עיסוי רפואי. כחלק מתהליך הכניסה של פיזיותרפיה מתחת למטריית הזאת שנקראת רפואה התעורר צורך לבסס אותו מבחינה מדעית ומחקרית וכמובן שכמו הרבה תחומים רפואיים גם זהו מקצוע שהתפתח והשתנה במהלך השנים.
מהי בעצם פיזיותרפיה? ובאילו מצבים היא יכולה לסייע?
פיזיותרפיה זהו מקצוע פרא-רפואי המבוסס על מדע ומחקרים אשר עוסק בכל מה שקשור למערכת התנועה של גוף האדם ומטרתו להביא את האדם לתפקוד מירבי. הוא מתייחס גם לאספקט השיקומי, האבחוני והמניעתי. פיזיותרפיסט הינו איש מקצוע אשר למד 4 שנות לימוד לימודי פיזיותרפיה הכוללות התנסויות קליניות ומקבל תעודת הסמכה רק לאחר שעבר את מבחני ההסמכה של משרד הבריאות.
פיזיותרפיה כוללת בתוכה תחומי התמחות שונים כמו אורתופדיה אשר מתמקד באבחון וטיפול לאחר טראומה פיזית הכוללת פגיעות בשלד ושרירים, נוירולוגיה המתייחסת לפגיעות שונות הקשורות או משפיעות על מערכת העצבים למשל פגיעה בחוט השדרה, שיקום נשימתי כמו במקרים של סיסטיק פיברוזיס או דלקת ריאות קשה, אונקולוגיה מתמקדת במצבים שונים המופיעים אצל חולי סרטן, התפתחותית שזה כל מה שקשור להתפתחות ילדים, רפואת ספורט אשר מתייחסת לפגיעות בקרב ספורטאים כולל מעקב ופיקוח על תוכנית האימונים שלהם וכן שיקום פציעות ספורט, שיקום לב מתייחס לכל מה שקשור לבעיות לב כולל מושתלי לב, שיקום אורוגניטלי שמתייחס לנושא של בריחת שתן אצל גברים ונשים, גיניזמוס אצל נשים או בעיות שופכה אצל גברים, שיקום יציבתי לאלו הסובלים מעקמת או בעיות יציבה שונות ושיקום ווסטיבולרי המלווה אנשים הסובלים מסחרחורות שונות כולל ורטיגו או בעיות שונות של מערכת שיווי המשקל, כאשר פיזיותרפיסט יכול להתמחות בתחום אחד או לשלב בין תחומים.
כיצד התפתחה הפיזיותרפיה המוכרת לנו היום במדינת ישראל?
באנגליה של סוף המאה ה- 19, אחיות עסקו כחלק מעבודתם בעיסוי רפואי לחולים אשר סבלו מבעיות אורתופדיות ונוירולוגיות כאשר המטרה הייתה לעזור להם בשיקום. ארגון הפיזיותרפיה הראשן הוקם באנגליה בשנת 1942 באמצע מלחמת העולם השנייה. הפיזיותרפיה עשתה עלייה לישראל על ידי גרמנים שהגיעו לארץ כחלק מעולים של העלייה החמישית בשנות ה- 30 של המאה הקודמת, כאשר מרכז השיקום הראשון לנפגעים הוקם בשנת 1948 בהדסה לטובת שיקום פצועים רבים שהיו כתוצאה מהמלחמה. ארגון הפיזיותרפיסטית הראשון בארץ הוקם בשנת 1951 ובית הספר הראשון לפיזיותרפיה נפתח בשנת 1953 בסמוך לבית חולים אסף הרופא.
עברו השנים ובשנות ה- 60 הקימה קופת חולים כללית את בית הספר השני לפיזיותרפיה אשר הוקם במכון וינגייט ו- 2 בתי ספר נוספים הוקמו עד שנת 1986 כאשר אחד מהם הוקם באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע והנוסף במרכז שיבא – תל השומר ברמת גן כחלק מאוניברסיטת תל אביב של אותן השנים.
פיזיותרפיה בחקיקה
בשנת 2008 חוקק חוק אשר הסדיר בין היתר את העיסוק בפיזיותרפיה, חוק אשר קובע שרק אנשים עם תעודת מקצוע אשר הונפקה על ידי משרד הבריאות, תעודה אשר מונפקת לאחר לימודים מסודרים ועמידה במבחני הסמכה, יהיו זכאים להציג את עצמם כפיזיותרפיסטים ולעסוק בתחום. תואר ראשון בפיזיותרפיה נלמד בין היתר באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה, בן גוריון ואריאל כאשר ישנם לימודים לתואר מתקדם בפיזיותרפיה אותו ניתן ללמוד גם כן בין אם מדובר במסלול קליני או במסלול מחקרי.