פיזיותרפיה בזמן ההריון שימושית לטיפול בתלאות נפוצות כגון כאבי גב או שיפור יכולת התנועה של הגוף. בנוסף, היא מקדמת הריון ולידה קלים וחלקים יותר.
הטיפול נועד לסייע בהיבטים שהם מעבר להתאוששות גרידא. יש להתייעץ עם הרופא לגבי שילוב הטיפול הפיסי בטיפולי טרום לידה.
במהלך ארבעים השנים האחרונות, הגיל הממוצע של נשים שנכנסו להריון ראשון היה גילאי 21-25. כיום, בשל העובדה כי נשים רבות מתמרנות את חייהן בין דרישות השגת השכלה גבוהה ופיתוח קריירה, יותר ויותר נשים יולדות את הילד הראשון לאחר גיל שלושים וחמש.
כתוצאה מכך, נשים רבות שנכנסות להריון, פעילות פחות מבחינה גופנית בחיי היומיום. ירידה זו בפעילות, לצד השכיחות הגוברת של אורח חיים בלתי פעיל, מותירה מספר מדאיג של נשים שמוכנות פחות, מבחינה פיסית, לנשיאת ולידת תינוק.
כאבי גב
חלק מהנשים ההרות חוות כאבי גב במהלך ההריון. הסיבות לכאבים משתנות מאישה לאישה, אך הרוב המכריע של הכאבים מוסבר על ידי אחת מהסיבות הבאות: עלייה בהורמונים; שינוי מרכז הכובד של הגוף; עלייה נוספת במשקל; ירידה ביציבה; ולחץ נוסף.
פיזיותרפיה לשיפור כאבי גב במהלך ההריון מבוצעת על כיסא, כדור או כרית. התרגילים נוחים וקלים והאישה לומדת לבצע אותם מידי יום בביתה, בכל פעם בה מתעורר לחץ הכאבים. זהו חלק מהטיפול הטרום לידתי שנועד להקל על כאבי הגב ומאפשר תנועה קלה במהלך ההריון.
כאבי גב תחתון הם מציאות נפוצה לנשים הרות, ככל שהעובר גדל, ומרכז הכובד של האישה נע קדימה. שינוי זה מגדיל את כמות כוח השרירים החייבים ביצירת תמיכה יומיומית על מנת למנוע צניחה קדימה של הגוף.
במשך הזמן, ירידה זו ביישור יוצרת התכווצות שרירים בחזה, הכתפיים מגולגלות קדימה ויוצרות לחץ מוגבר על שרירי הצוואר, הכתפיים ואמצע הגב. אם שרירים אלו אינם מטופלים, המצב מתורגם בסופו של דבר לכאבים בגב התחתון, אזור שכבר מושפע ממידה רבה של לחץ, היות והוא תומך במרכז המוגבר של כוח הכבידה.
תכנית טיפול פיזיותרפיה בהריון
הפיזיותרפיסט מרכיב ביחד עם האישה גישה מקיפה לטיפול בגורמי הגירוי האופייניים לכאב. התכנית מורכבת על מנת להקל ולשפר מצבים כגון יציבה; יישור; כוח השרירים; גמישות; ופגיעה בעצב. המשקל הנוסף, ירידת היציבה, הלחץ וחוסר השליטה על מרכז הכובד, נפגעים במהלך ההיריון.
שינוי במרכז הכובד משפיע על היציבה, וגורם לשרירים לעבוד קשה יותר. מאמץ מוגבר יוצר עייפות, אשר מובילה לירידה במוטיבציה לפעילות. העדר שחרור אתלטי נובע לעיתים קרובות מלחץ מוגבר. למרות שזה קשה, אפקט הדומינו הזה מטופל והמצב הגופני משתפר בהדרגה אך באופן משמעותי באמצעות פיזיותרפיה.
סיבולת פיסית ופעילות גופנית מגבירים את כוח השרירים, בעיקר בירכיים, בגב ובבטן. שיפור אזורים אלו מכין את הגוף לאירוע התובעני של הלידה, ומוביל לשיפור היציבה. פיזיותרפיה במהלך ההריון מסייעת בהתאוששות לאחר לידה. פעולת השרירים משפרת אף את חילוף החומרים, מקטינה את חומרת העייפות ומסייעת בהקלת נשיאת המשקל לפני ההריון.
תרגול ביתי של פיזיותרפיה במהלך ההריון
ההריון והלידה הופכים להיות קלים יותר בעקבות שיפור הגמישות. מספר טיפולים בהנחיית פיזיותרפיסט הם התחלה טובה, אך הכרחי לשלב את תכנית הטיפול לתרגול ביתי. פיזיותרפיסט מנחה את האישה לגבי תרגילים ספציפיים המתמקדים בהקלת ההריון ותורמים לבריאות.
נשים הרות ניצבות היום בפני מגוון נרחב של אפשרויות טיפול טרום לידתי אותן הן יכולות לשקול. המפתח הוא למצוא את התכנית המתאימה. יש להישמר מפני תכניות טיפול פסיביות, הממקמות את הלחץ המוגבר על המפרקים ואינן מתייחסות לכוח השרירים וגמישותם.
הקלה בכאבים
נשים הרות שמחפשות שיטות להתמודד עם מציאות הכאבים במהלך ההריון, מטופלות עם תכנית פיזיותרפיה מתאימה. זהו טיפול מבוסס מבחינה רפואית, המתמחה בהקלת כאבים.
פיזיותרפיסט מפתח עם האישה תכנית טיפול להפחתת הכאב באמצעות זיהוי וטיפול בגורמים לו. הטיפול בכאב יכול להתחיל במפגש הראשון, כך שהאישה חווה הקלה באופן מיידי.
תכנית פיזיותרפיה טובה. מה שאישה צריכה לחפש בתכנית טיפול פיזיותרפיה מתאימה במהלך ההריון הוא קבלת טיפול מאיש מקצוע מוסמך; התמקדות בבניית כוח, הגדלת הגמישות ושיפור היציבה; ועל התכנית לכלול תרגולים ביתיים; פיזיותרפיה היא טיפול שנועד להפחית את העומס מהגוף. תכנית כוח, גמישות וייצוב יזומה מועילה ביותר למניעת או הפחתת עוצמת תסמיני הכאב, ובכך הופכת את חוויית ההריון לחיובית יותר. במידה ולא הייתה באפשרותך לעשות טיפול פיזיותרפיה במהלך ההריון, כמובן שמומלץ לאחר הלידה, שכן במרבית המקרים הלידה עצמה גורמת לבעיות נוספות כמו שיקום רצפת האגן, המצריכה טיפולי פיזיותרפיה לאחר הלידה.