טורטיקוליס היא תופעה שכיחה ומוכרת בקרב ילדים. מדובר על מצב שיכול להופיע בשתי צורות עיקריות שנבדלות זו מזו באופן מהותי להלן:
- טורטיקוליס של תינוקות בני פחות משנה אחת – טורטיקוליס שמתרחש בקרב תינוקות בני פחות משנה אחת שלרוב מופיע סמוך ללידה. במצב זה קיימת מוגבלות בסיבוב הצוואר של התינוק ובמקרים מסוימים ניתן ממש לחוש בגוש קטן שממוקם בשרירי הצד בצוואר. נכון לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברור מה מוביל למצב זה אך הסברה היא שמדובר על נזק שנגרם לשריר בהיותו של העובר ברחם אמו וייתכן כי הנזק נגרם במהלך הלידה עצמה וכי הגוש שמופיע בשריר הוא עדות להחלמה מן הנזק.
- טורטיקוליס חדש בילד בריא (טורטיקוליס פתאומי) – ישנם גורמים רבים ושונים זה מזה שיכולים להוביל לטורטיקוליס פתאומי בילד בריא. הגורם העיקרי והנפוץ ביותר הוא חבלה שמביאה למתיחה של שרירים בצוואר ובעקבות כך לכיווץ שלהם ולכאב. החבלה יכולה להתרחש בעקבות תנועה חדה מאוד, נפילה, מכה בצוואר ועוד. סיבה נוספת להיווצרות של טורטיקוליס פתאומי היא זיהום בלוע, באוזניים, בדרכי הנשימה או בצוואר עצמו. זיהום באזור הצוואר יכול לגרום להתכווצות של השרירים וכתוצאה מכיווץ השרירים לרוב מתרחשת הטיה של הצוואר לצד מסוים וסיבוב שלו לצד הנגדי. במקרים נדירים יחסית מתרחשת תזוזה של חוליות הצוואר העליונות שיכולה להגיע עד כדי תת פריקה של מפרקי עמוד השדרה העליון.
באילו מקרים דרוש לאשפז את הסובלים מטורטיקוליס?
במקרים חמורים במיוחד יתעורר הצורך באשפוז. מקרים אלו כוללים מצבים בהם מתעורר הצורך במשטר טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיבי במיוחד כשלעתים מתעורר אף הצורך בהתקנה של רתמה מיוחדת שמיועדת למשיכה של הצוואר.
ברוב המקרים בהם מותקנת רתמה צווארית הילד מבריא במהירות. בזמן האשפוז מבצעים הרופאים מגוון של בדיקות על מנת לאתר את הגורם לתופעה במיוחד במקרים בהם היא לא חולפת תוך מספר ימים. בין היתר מבוצעות לילד בדיקות הדמיה רפואיות וישנה חשיבות עליונה לאתר את המקור לתופעה במהירות האפשרית כיוון שבעקבות טורטיקוליס עלול להיווצר עיוות קבוע בצוואר.
איך ניתן לזהות טורטיקוליס?
לעתים ההטיה של הצוואר כל כך קלה עד שאינה מורגשת כלל אך לעתים ההטיה הצווארית ניכרת בצורה ברורה מאוד לעין. בכל מקרה חשוב מאוד לאבחן את התופעה כמה שיותר מוקדם על ידי מתן תשומת לב לסימנים מחשידים.
סימנים כאלו יכולים להיות מקרים בהם התינוק מסתובב אך ורק לצד אחד או מצבים בהם התינוק זוחל עם נטייה ברורה לצד אחד, מצבים בהם נוצרת "אוזן עצלה" (טורטיקוליס עלול להביא לפגיעה ביכולת של אוזן אחת לשמוע קולות), מצבים בהם התינוק מביט בעיקר לצד אחד ועוד.
פיזיותרפיה לטיפול בטורטיקוליס
ראשית חשוב מאוד לציין שעל אף שברוב המקרים הטורטיקוליס הוא תופעה שפירה שמשתפרת מאוד או חולפת במהלך הזמן, הרי שבמצבים מסוימים הטורטיקוליס נשאר יציב ואף מחמיר עם הזמן. אי לכך, בכל מקרה חשוב מאוד לגשת לבדיקה אצל אורתופד ילדים כדי לקבל אבחנה מדויקת של הגורם לבעיה.
במקרים השכיחים הפיזיותרפיה מסייעת באופן משמעותי לפתור את הבעיה ולהירפא ממנה. כך למשל במקרים של טורטיקוליס על רקע של שרירים תפוסים שמטופלים בעזרת תרגילים לצוואר. את התרגילים ההורים לומדים לבצע בעצמם והטיפול לפיכך מתבצע לרוב בבית.
במהלך הטיפולים ההורים מסייעים לתינוק לחזק את השרירים ולהשתמש בצוואר באופן סימטרי. הם לומדים לתת לתינוק גירויים סימטריים בכל מנח ומנח של הצוואר, מקפידים שיישן בכל פעם על צד אחר, לומדים כיצד להחזיק את ראשו, מתרגלים תנועות שונות בזמן השכיבה של התינוק על הגב והבטן ועוד.
הטיפול בפיזיותרפיה לילדים צריך להיות תחת מעקב שמטרתו לבדוק את ההתקדמות במצב ואת מידת ההתאמה של הטיפולים לחולה.
ראו גם: