הנשימה היא הדבר הבסיסי ביותר. לא ננשום – לא נחיה. אבל עד כמה שהדבר מובן מאיליו, גם לאופן בו אנחנו מבצעים את הנשימות יש חשיבות רבה ונשימה לא נכונה יכולה לגרור אחריה לא מעט בעיות, כולל כאבים, במיוחד בגב, בכתפיים ובצוואר, קושי בנשימה עצמה, כבדות, עייפות ועוד. בנוסף, לצערנו, ישנם לא מעט פעמים בעם קושי בנשימה נוצר או נובע כתוצאה ממחלות שונות. למשל דלקת ראות כרונית או בעקבות פגיעה נוירולוגית הפוגעת בשרירי הנשימה. כתוצאה מכך, פעולת הנשימה עצמה, על ידי איברי הגוף, אינה נעשית בצורה נכונה או מיטבית דבר שממשיך להניע את המעגל, פוגע שוב בנשימה וחוזר חלילה.
כולנו נוהגים לחשוב שעולם הפיזיותרפיה עוסק בבעיות אורטופדיות: רגליים, גב וכד'. אבל למען האמת, לא רק. פיזיותרפיה נשימתית, היא למעשה פיזיותרפיה הכוללת טיפול ותרגילים המסייעים לאיברים בגוף, המשמשים בתהליך הנשימה, לבצע את פעולתם נכון. כזו היא למשל פיזיותרפיה לסרעפת, הנחשבת לאחד מאיברי הנשימה החשובים ביותר (וגם חשובה מאוד בתהליך העיכול ועוד). מהי פיזיותרפיה לסרעפת, מי נזקק לה וכיצד היא מסייעת, בשורות הבאות.
לנשום נכון
הנשימה היא הפעולה הטריוויאלית ביותר. אנחנו עושים אותה אפילו שלא במודע. אבל למעשה, במידה ולא נבצע את הפעולה נכון, בטווח הבינוי והרחוק נשפיע על הגוף שלנו ויחלו לצוץ כאבים חזקים באזורים הקשורים בשרירים המשתתפים בתהליך הנשימה כמו הצוואר, הגב, הכתפיים ועוד. תהליך הנשימה הנכון עושה שימוש בסרעפת. הסרעפת היא שריר גדול מאוד בצורת כיפה הנמצא בגבול ומפריד את חלל הבטן ובית החזה וכלוב הצלעות. לסרעפת תפקידים רבים כמו ייצוב הגוף, ובתוכה עוברים גם אבי העורקים, גם הוושט (ולכן היא חשובה לתהליך העיכול ובעיה בה פוגעת בתהליך) וכן ורידים ועצבים רבים. בעת הנשימה (שאיפה ונשיפה) הסרעפת מתכווצת או גודלת ובכך מגדילה את חלל בית החזה ומאפשרת לאוויר לצאת או להיכנס. כאשר תסתכלו על אדם נושם, תראו גם את הבטן גדלה וקטנה. זוהי למעשה התנועה של הסרעפת.
עכשיו דמיינו את עצמכם רצים ריצה מאומצת. הנשימות נעשות קשות יותר וגם התנועה בבטן ובחזה מודגשת יותר. הבטן מתנפחת יותר, לדוגמא. קשה לנו יותר לנשום ואנו עושים מאמץ כבד כדי לנשום בכל אופן. זה המקרה של ריצה ולאט לאט נסגל ונרגיע את הגוף, הנשימה תחזור להיות תקינה ואין בעיה. אך מה קורה כאשר קושי דומה קורה תמיד. גם כאשר אנחנו במנוחה או בנשימה רגילה.
התנועה המאומצת הזו של הסרעפת ואיברי הנשימה הנוספים, המנסים בכוח להוציא או להכניס את האוויר אינה טובה, כאשר היא נעשית כל הזמן. היא מייצרת עייפות רבה לאדם, השרירים (למשל בצוואר ובגב) נתפסים ומהר מאוד, גם יופיעו כאבים רבים באזורים המשתתפים בתהליך הנשימה. אפילו כאבי ראש יתחילו להופיע בתדירות גבוהה. למעשה, מחקרים רבים הוכיחו, כי יותר כאבי גב נגרמים כתוצאה מנשימה לא תקינה מאשר כתוצאה מבעיות אורתופדיות. זו גם הסיבה מדוע טיפולי פיזיותרפיה לסרעפת כל כך נחוצה. מהר מאוד, גם יכולת התנועה שלנו, בוודאי למרחקים ארוכים תפגע וכך גם איכות החיים שלנו. כדאי לאבחן את הבעיה בהקדם ולטפל בה.
קשה לנשום
הקושי בנשימה, כתוצאה מביצוע לא נכון של תהליך הנשימה הוא תופעה נפוצה אצל בני 50 פלוס לרוב ולמעשה, כולנו יכולים ללקות בה – שנים וגברים כאחד. העניין הוא שרובנו איננו מודעים כלל לעובדה שאנחנו לא נושמים באופן נכון ולא מפעילים נכון את הסרעפת. חלק גדול מתהליך פיזיותרפיה לסרעפת הוא אבחון הבעיה ומתן תרגילים לפתירתה. . אם הסרעפת לא עובדת נכון ובאופן מדויק, לא רק הנשימה נפגעת אלא גם ייצוב הגב ובכלל שרירים רבים לאורך הגוף אינם מתרפים באופן נכון. התוצאה היא עייפות מהירה, התכווצויות וכאבים. הכאב אינו מתמקד רק באזור בו השריר מתאמץ אלא מקרין לחלקים אחרים בגוף (למשל הראש, הכתפיים ועוד). חולשת השרירים והעצבים כתוצאה מכך, יכולה גם לגרום לפציעות ודלקות שונות.
בהקשר זה חשוב לציין כי שימשו לא נכון בסרעפת וגרימת נזקים לגוף הם תהליך מתגלגל. אם לא נעצור אותו, בעיות נוספות יתפתחו בהדרגה. כך שלא רק מדובר על שיפור איכות החיים שלנו אלא ם על מניעת התדרדרות ומניעת פגיעות נוספות.
פיזיותרפיה לסרעפת
פיזותרפיה לסרעפת שהיא חלק מפזיותרפיה נשימתית, מתמקדת בהרגלה לנשימה נכונה, בעיקר בזמן מנוחה, אז בדרך כלל שרירי הסרעפת מעורבים בצורה תקינה. המטרה היא לחזק ולהגמיש גם את הסרעפת אבל גם את שרירי הריאות ושרירים בין צלעתיים נוספים כדי לאפשר לנשום נשימה סרעפתית עמוקה. לא רק הנשימה מתורגלת אלא גם היכולת להוציא את הכיח ונוזלים נוספים הנוצרים בתהליך אל מחוץ לגוף (מתורגל למשל אופן שיעול נכון). העובדה היא כמובן על תהליך הנשימה עצמו באמצעות האיברים המשתתפים אבל גם עוסקת על תנועתיות הגוף בכלל, כדי לשפר את יעילות הנשימה.
אגב, פיזיותרפיה נשימתית מומלצת גם לאנשים לאחר ניתוח. ודאי אם הניתוח היה קשור למערכת הנשימה אבל לא רק. גם אם הניתוח פגע ביכולת התנועה והפעילות של הגוף, לפיזיותרפיה הנשימתית, לצד הפיזיותרפיה השיקומית, חשיבות רבה להחלמה לאחר הניתוח וחזרה לשיגרה. גם לאחר מחלות שונות, למשל מחלה המוכרת לכולנו – הקורונה, יש חשיבות לבצע פיזיותרפיה לסרעפת שכם הנגיף פגע במערכת הנשימה ויש לחזור ולהשיב לה את הקצב הנכון והרצוי.
גם בבית
פיזיותרפיה לסרעפת נעשית בראשיתה במכון או במרפאה ויש לוודא כי היא נעשית על ידי מומחה בתחום. בשלב מתקדם יותר (או במקרים חריגים), יכול המטפל להגיע לבית המטופל, ביחוד עם המטופל מוגבל (לאחר ניתוח, כדוגמא). אבל חלק גדול ממנה נמשך גם כאשר אתם בבית. חלק מן התרגילים ניתן לבצע תוך כדי פעילות גופנית, למשל הליכה ותרגול בשגרה. הקפדה על הטיפול ומחויבות לתהליך – יכולה לפתור את הבעיה לגמרי (במידה ולא מדובר בטיפול אחרי מחלות כרוניות) ובוודאי לשפר את איכות החיים.