פיזיותרפיה היא תחום טיפול ממשפחת הטיפולים הפרא-רפואיים שעוסק במניעה של בעיות שונות במערכת התנועה, בשיקום של מטופלים שסובלים מבעיות בתחום זה ובאבחון של בעיות במערכת התנועה.
בנוסף לכך הפיזיותרפיה עוסקת במגוון רחב של תחומים שכוללים גם סוגים שונים של בעיות נשימתיות, בעיות התפתחותיות, בעיות נוירולוגיות, דליפת שתן, שיקום של נפגעי אירוע מוחי וכמובן שגם בקטועי איברים.
הפיזיותרפיה עושה שימוש בתרגילים אישיים שמתאימים למטופל לפי יכולתו וצרכיו, במגוון טכניקות טיפוליות שכוללות בין היתר תרמותרפיה וטכניקות עיסוי שונות וכן בהנחיות שונות לביצוע של תרגילים באופן עצמאי. במדינות מסוימות לעוסקים בפיזיותרפיה קיימת סמכות למתן זריקות ולרישום של תרופות בנוסף לכל האמור לעיל.
תחומי ההתמחות של הפיזיותרפיסטים
רבים לא מודעים לכך אבל לא כל פיזיותרפיסט אכן מתמחה בכל התחומים בהם עוסקת הפיזיותרפיה. ישנם מספר תחומים ותתי תחומים שקצרה היריעה מלהכיל ולכן נזכיר רק כמה מהם על קצה המזלג:
- שיקום היציבה – טיפולים שניתנים בעיקר לנוער ולילדים שסובלים מבעיות יציבה שונות בעקבות עקמת למשל.
- שיקום הנשימה – טיפול בחולים בסיסטיק פיברוזיס, דלקת ריאות חריפה או נפחת למשל.
- שיקום של חולי לב – בנייה של תכנית אישית למשתקמים מאירועי לב ולחולי לב למניעת הדרדרות במצבם.
- פציעות ספורט – טיפול באתלטים ואבחון של פציעות ספורט שונות תוך פיקוח קפדני על תכניות האימון של הספורטאים על מנת למנוע פציעות עתידיות.
- ארגונומיה – התאמה של סביבת העבודה לעובד על מנת למנוע פציעות כתוצאה מישיבה ממושכת או תנוחת עבודה לא מתאימה.
- אורתופדיה – טיפול בפציעות במערכת השריר-שלד לאחר שחיקה מכנית, טראומה גופנית ועוד.
כיצד ניתן לסייע לקטועי איברים בעזרת פיזיותרפיה?
האופן הראשון שבו ניתן לסייע לקטועי איברים בעזרת פיזיותרפיה הוא על ידי לימוד והבנה של מצבם החדש. במקרים רבים לאחר קטיעה של גפה מסוימת ותהיה זו היד או הרגל, היציבה ואופן התנועה של קטוע האיבר משתנה מן הקצה אל הקצה.
במקרים מסוימים חלק ניכר מהמשקל מופעל על חלק אחד בלבד של הגוף מה שעלול ליצור בעיות משניות לקטיעה. על ידי תרגול של פיזיותרפיה ניתן להחזיר את האיזון לגוף חרף הפציעה ולשמור על בריאותו של האדם לטווח הרחוק.
על ידי תרגול של פיזיותרפיה ניתן לסייע לאדם ללמוד כיצד לייצב את גופו באופן המוצלח ביותר על מנת למנוע פגיעה עתידית באיברים השונים, ניתן ללמד אותו לשמור על יציבות כדי למנוע נפילות, ניתן לסייע לו לחזק את שריריו ועוד.
בנוסף לכך הפיזיותרפיה מסייעת רבות לקטועי איברים שבגופם הושתלו תותבים. התותב המלאכותי שונה באופן מהותי מהאיבר שהחליף וכל דרך ההתנהלות עמו שונה. בהתאם לכך קטועי האיברים מושתלי הגפיים צריכים ללמוד פעמים רבות מחדש כיצד ללכת, כיצד לאחוז חפצים, כדי להזיז את גופם באופן כללי ועוד.
במחקרים רבים נראה כי תרגול אינטנסיבי של פיזיותרפיה הביא לקיצור משמעותי בפרק הזמן שנדרש לשיקום קטועי איברים שעשו שימוש בתותב מלאכותי.
שיכוך כאבים
הפיזיותרפיה מצטיינת גם ביכולת שלה להביא לשיכוך הכאבים מהם סובלים המטופלים. על ידי שימוש בטכניקות כמו למשל הידרותרפיה (פיזיותרפיה שמבוצעת במים), תרמותרפיה (חימום הרקמות באמצעים שונים) ובציוד מתקדם כמו למשל אולטראסאונד טיפולי ניתן לסייע לגוף להתמודד עם הטראומה שעבר ולהפחית את מידת החומרה של הכאבים המלווים את קטועי האיברים בכל יום מחייהם.
במחקרים שבוצעו בתחום זה נראה כי תרגול של פיזיותרפיה הצליח להביא להפחתה בכמות משככי הכאבים שנצרכו על ידי קטועי איברים וכי קטועי איברים שהיו בטיפול פיזיותרפיה במשך של עד שנה מיום התאונה צרכו באופן מובהק פחות משככי כאבים מקטועי איברים שלא היו בטיפול מסוג זה.