מטופלים רבים מופנים לטיפולי פיזיותרפיה לאחר ניתוחים, פרוצדורות או טיפולים אחרים. הפיזיותרפיה משמשת במקרים אלה לשיפור תחומים פיזיים שונים אשר נפגמו כחלק מהמחלה המקורית או לאחר הטיפול, ועל כן נחשבת לחלק אינטגרלי ומשמעותי מתהליך השיקום של המטופלים. כמעט כל אדם אשר עבר ניתוח או פרוצדורה משמעותית יכול ליהנות מטיפולי פיזיותרפיה, ועל כן מומלץ לבקש מהרופא הפניה לטיפולים כאלה במידה והם יכולים לסייע.
הקלה על הכאבים
כמעט כל טיפול או ניתוח גורר אחריו כאבים רבים, אשר יכולים להישאר לאורך זמן רב. בדרך כלל, לאחר ניתוחים גדולים מספקים לחולים תרופות להקלה על כאבים אשר אמורות להפחית את הכאב ולאפשר להם לקיים שגרת חיים סבירה. עם זאת, לאחר ניתוחים גדולים (ובעיקר לאחר ניתוחים אורטופדיים) נשאר כאב רב אשר קשה מאוד להקל עליו, ולשם כך ניתן לפנות אל טיפולי פיזיותרפיה. במקרים אלה, טיפולי הפיזיותרפיה מסייעים להקלה על הכאב על ידי שימוש בקומפרסים חמים וקרים, טיפולי אולטרסאונד, טיפולי TENS וטיפולים מסוגים נוספים אשר מספקים הקלה על הכאב. מטופלים רבים מדווחים על שיפור משמעותי במצבם לאחר טיפולי פיזיותרפיה, ועל כן טיפולים אלה מומלצים מאוד.
פיזיותרפיה נשימתית
לאחר פרוצדורות גדולות או ניתוחים ארוכים מתקשים המטופלים לנשום, ולשם כך ניתן לפנות לפיזיותרפיה נשימתית. מדובר בטיפולים אשר מסייעים לנשימה, מכייחים את הליחה ואת ההפרשות ופותחים את נתיב האוויר, ובסופו של דבר מספקים למטופלים יכולת לנשום בקלות רבה יותר. פיזיותרפיה נשימתית מיועדת בעיקר לחולים עם מחלת ריאות ידועה (כמו COPD) או לכאלה שהונשמו למשך זמן רב ומתקשים לחזור לנשימה תקינה באופן עצמאי.
שיקום לב
שיקום לב הוא פעילות גופנית הדרגתית ומבוקרת אשר מומלצת לחולי לב אשר עברו טיפולים כמו צנתור או ניתוח מעקפים. שיקום הלב חיוני על מנת לסייע ללב להחלים מהמחלה המקורית שלו (לרוב התקף לב) ומאפשר למטופלים לחזור לשגרת פעילות בביטחון רב יותר לאחר האירוע הלבבי. בנוסף, מטופלים רבים אשר היו פעילים גופנית לפני התקף הלב חוששים לחזור לפעילות אשר היו רגילים לה, ובמקרים אלה שיקום הלב מסייע להם לחזור בהדרגה לכושרם הגופני מלפני האירוע הלבבי כך שיוכלו לבצע פעילות גופנית כפי שהם רגילים.
ארגון סביבת העבודה והקניית הרגלים נכונים
אחרי ניתוחים, מטופלים רבים נשארים מוגבלים מבחינה פיזית, ולשם כך נדרשת להם תמיכה לגבי ארגון סביבת העבודה ושינויי ההרגלים. תמיכה זו מתבצעת לרוב על ידי ייעוץ אשר ניתן באמצעות פיזיותרפיסטים אשר ממליצים למטופלים על שינוי הרגלים וארגון נכון יותר של סביבת העבודה לאחר הניתוח או הטיפול שעברו. לדוגמא, לאחר ניתוח ביד יומלצו על עזרים ארגונומיים לעבודה משרדית, אשר תאפשר למטופלים לחזור לשגרה בצורה נוחה יותר.
שיקום טווח התנועה והכוח הפיזי
אחת הבעיות הגדולות של מטופלים לאחר ניתוח גדול או לאחר טיפול משמעותי הוא ירידה בטווח התנועה וחולשה פיזית. לאחר טיפולים כאלה המטופלים נשארים במקרים רבים מרותקים למיטה למשך זמן רב, ומאבדים חלק גדול מטווח התנועה ומהיכולת הפיזית שלהם, במיוחד לאחר ניתוחים אורטופדיים. במקרים אלה, טיפולי הפיזיותרפיה מסייעים להם באמצעות סדרת תרגילים ייעודיים לחזור לשגרה ולהחזיר את טווח התנועה שלהם ואת הכוח שלהם לרמה תקינה. תרגילים אלה כוללים חזרה על תנועות מסויימות, ביצוע תרגילים כנגד התנגדות במטרה לחזק שרירים ספציפיים, תרגילי מתיחה לשיפור טווח התנועה, תרגילי גמישות ותרגילים נוספים. בזכות טיפולים אלה המטופלים יכולים לחזור לתפקוד מלא או כמעט מלא לאחר ניתוחים קשים, והצלחת הניתוח תלויה במקרים רבים גם בשיקום של החולים ובטיפולי הפיזיותרפיה אותם עוברים.
פיזיותרפיה אחרי ניתוח נועדו לשפר את איכות חייו של האדם, שסובל מבעיות שונות כתוצאה ממחלות, שברים, פציעות ופגיעות אחרות, מולדות או נרכשות. טיפולים פיזיותרפיים הינם חלק אינטגראלי מתוך סל הבריאות והם ניתנים לעיתים במסגרת אשפוזית ולעיתים במסגרת קופות חולים או מרכזי בריאות פרטיים שנמצאים בקהילה. חלק גדול מהמטופלים שנזקקים לטיפולי פיזיותרפיה שונים הינם כאלה שנזקקו להתערבות כירורגית (ניתוח) או כאלה שנזקקים להם תוך כדי או לאחר אשפוז.
טיפול באחריות המוסד
כאשר מדובר פיזיותרפיה אחרי ניתוח או אשפוז, האחריות למתן הטיפול, להתקדמות ולהשגת שיפור הינה קודם כל של המוסד הרפואי עצמו. ההחלטה בעניין תתקבל תוך התייעצות בקרב הצוות המקצועי ושיקול דעת של איש המקצוע מתחום הפיזיותרפיה.
כאשר מדובר על אשפוז לטווח ארוך, הטיפול יתבצע במהלכו, במתקני בית החולים ותחת פיקוחו. עם סיום האשפוז, במידה ומצבו של המטופל עדיין מראה שצריך להמשיך בטיפול, באחריות המוסד הרפואי לספק לו את ההנחיות ואת ההפניה להמשך טיפול במסגרת רפואה קהילתית. לרוב, טיפול כזה יתבצע תוך מעורבות של קופת חולים שבה מבוטח המטופל.
אין טיפול בלי שיקום – פיזיותרפיה אחרי ניתוח
פיזיותרפיה אחרי ניתוח נועד לשקם את המטופל המנותח, ולהביאו למצב שבו היכולת התפקודית שלו מגיעה למצב של טרום הניתוח או לכל הפחות למצב טוב ככל שניתן. חובתו של המוסד הרפואי ושל הממסד הרפואי מצד אחד, וזכותו של המטופל מצד שני, היא לצפות לטיפול הרפואי והשיקומי הטוב ביותר שסל הבריאות מחויב לספק. מכיוון שחלק חשוב מהרפואה הציבורית עוסק באספקה של טיפולי פיזיותרפיה, מטופלים זכאים לצפות לטיפולים איכותיים לאחר מקרים של:
- אשפוז או ניתוח שכולל שבר, לרבות שבר מורכב.
- אשפוז וניתוח לטפול בבעיות גב שונות.
- ניתוחים ואשפוזים לצורך החלפת מפרקים.
- אשפוזים בשל בעיות ריאה שונות, לרבות דלקות, מחלות ריאה חסימתיות ועוד.
- ניתוחי לב – לרבות ניתוח לב פתוח, ניתוחי מעקפים וטיפולים אחרים.
- טיפולים מיוחדים לפגים – פגים, מתוקף מצבם הרפואי, זכאים לטיפולי פיזיותרפיה מסוגים שונים, על פי הצורך. בין היתר מדובר על טיפולים שכוללים את מערכת הנשימה, תזונה, מערכת העצבים ועוד.
- אסתמה – במקרים של התקפי אסטמה חריפה, התקפים המצריכים טיפול ואשפוז, זכאי המטופל בין היתר לטיפולי פיזיותרפיה של מערכת הנשימה והריאות.
- כריתת חזה – נשים שעברו ניתוחים של כריתת חזה מסיבות רפואיות זכאיות לטיפולי פיזיותרפיה במסגרת השיקום.
חשוב לציין שכמו טיפולים מסוגים אחרים, גם טיפולי פיזיותרפיה הניתנים במסגרת הרפואה הציבורית הם מוגבלים בהיקפם, בעיקר משיקולי תקציב. לכן, ישנה אפשרות לרכוש טיפולים נוספים גם באופן פרטי ולפי הצורך. חשוב לדעת שחולים שרכשו ביטוח משלים זכאים לטיפולים נוספים, מעל הרגיל, זכות שניתנת לניצול מחדש, בכל שנה קלנדרית.